İnsanlık doğaya karşı büyük bir sadakat sınavının eşiğindedir. Yüzyıllardır dost diye sarıldığı toprak, minnetle başını çevirdiği gök, üzerine türküler yaktığı, şiirler yazdığı deniz kirlenmektedir. Uygulanan yanlış tarım politikaları, atalardan devraldığımız ve çocuklarımıza miras bırakacağımız toprağın, orman alanlarının azalmasına bağlı olarak erozyonla yok olmasına neden olmaktadır.
Dünyamız ve buna bağlı olarak ülkemiz, son yüzyılda, çok büyük bir tehlikenin tehdidi altındadır. Her gün haberlerde bir başka yüzünü gördüğümüz küresel ısınma, evrensel bir yıkım olarak kapımızda durmaktadır. Binlerce yıldır doğanın dostu olan insan, çağımızda onarılması çok güç bozulmalara neden oluyor. Kentleşmenin olumsuz etkileri, sera gazı salınmasının neden olduğu küresel ısınma, orman özelliği taşıyan bölgelerin giderek azalması, erozyon, tarım arazilerinde meydana gelen tahribat, nehir yataklarındaki kirlenme ve su kaynaklarındaki kuruma...
Bizi karamsarlığa sürükleyecek bu liste çok uzun, her birini burada ayrı ayrı saymaya da imkân yok. Ancak bizlere düşen yılgınlığa ve umutsuzluğa kapılmadan büyük görevlerin, önemli ödevlerin farkına varmamız ve çalışmalarımıza hız vermektir.
Bütün bunlardan dolayı 21 Mart, Dünya Orman Günü olarak seçilmiştir. Bu günde ormanların insan ve tabiat için önemi üzerinde durularak evrensel duyarlığın artırılması amaçlanır. Çevre kuruluşları, devletlerin ilgili birimleri, basın - yayın organları çeşitli etkinliklerle günün önemi üzerinde durmaya, insanların bilinç düzeylerini artırmaya çalışır.
Ülkemizde ise Cumhuriyet Dönemi'nde ormanların korunması ve ormanlık alanların genişletilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı kuruldu. Çalışma alanı milli ve evrensel mirasımız ormanlardır. Ayrıca ülkemizde her yıl Mart ayı içinde bir hafta Orman Haftası olarak kutlanır. Ağaç Bayramı da bu hafta içindeki bir gündür.
Ormanların hayatımızdaki yeri ve önemini sıraladığımızda uzun bir liste elde edeceğimiz muhakkaktır. Bu sıralamayı birçok insan ezberlemiştir de. Ancak bir hafta sonu gezintisinde yakılan ateşi tam olarak söndürme titizliğini doğadan ve ağaçlardan esirgemeyi nasıl açıklayabiliriz?
Ormanların korunması için çıkarılan yasalar, verilen eğitim, alınan önlemler bir noktaya kadar başarı sağlamakta ancak o noktadan sonra insanlar vicdanlarıyla baş başa kalmaktadır. Bu yüzden Orman Haftası'nda konunun önemini kalplere seslenerek duyurmak gerekir.
Bu içerik belirligünvehaftalar.com tarafından eklendi , 5004 kez okundu.